page-header

Συχνές Ερωτήσεις

 • Τί είναι το ενεργειακό τζάκι;

  Το λεγόμενο ενεργειακό τζάκι είναι μία εστία κλειστού τύπου, υψηλής θερμικής απόδοσης και ελεγχόμενης καύσης. Αντίθετα από ένα συμβατικό, ανοιχτό τζάκι που έχει συνήθως απόδοση γύρω στο 15%, ένα ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση που φτάνει ή και υπερβαίνει το 80%. Αυτό σημαίνει πως εκμεταλλεύεται την καύσιμη ύλη πολύ αποτελεσματικότερα από ένα συμβατικό τζάκι ανοιχτού τύπου, αποδίδοντας πολλαπλάσια θερμότητα, μειώνοντας τις εκπομπές καυσαερίων και καθιστώντας τη χρήση του πολύ πιο οικονομική. Οι δυο τρόποι με τον οποίο αποδίδει τη θερμότητα ένα ενεργειακό τζάκι είναι

  1. Μέσο του αεροθάλαμου, στον οποίο συνδέεται με το βεντιλατέρ ο αέρας που ζεσταίνεται και διοχετεύεται ομοιόμορφα στο χώρο. Ο αεροθάλαμος βρίσκεται ανάμεσα από τον χώρο καύσης και το εξωτερικό τοίχωμα του τζακιού. Ο αέρας περνά ανάμεσα από τα δύο τοιχώματα του τζακιού, ζεσταίνεται, και το βεντιλατέρ τον σπρώχνει προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύεται στο χώρο με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε άμεση και γρήγορη θέρμανση ενιαίων χώρων.

  Αυτή είναι και η διαφορά των ενεργειακών τζακιών με τα απλά παραδοσιακά τζάκια τα οποία ζεσταίνουν μόνο από την ακτινοβολία της εστίας σε ένα περιορισμένο χώρο.

  Στα ενεργειακά τζάκια, η ταχύτητα του ψυχρού αέρα που διοχετεύεται στους αεροθαλάμους από το βεντιλατέρ ρυθμίζεται ηλεκτρονικά από το ροοστάτη – θερμοστάτη ο οποίος μας δείχνει την ένδειξη θερμοκρασίας εξόδου του θερμού αέρα από τις περσίδες.

  Το βεντιλατέρ τοποθετείται στο κάτω μέρος της εστίας και είναι άμεσα επισκέψιμο από το χώρο καύσης. Στα ενεργειακά τζάκια οι πλάκες από μαντέμι εξασφαλίζουν υψηλή απόδοση, διάρκεια στην πάροδο του χρόνου και μπορούν να αντικαταστούν με μεγάλη ευκολία. Τα ενεργειακά τζάκια για να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους πρέπει να λειτουργούν με κλειστή την πόρτα.

  2. Ενεργειακά τζάκια νερού – καλοριφέρ είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας μετά τα ενεργειακά τζάκια. Χρησιμοποιούν τον ίδιο τρόπο λειτουργίας με τα αερόθερμα τζάκια μόνο που αντί για εξωτερικό αέρα θερμαίνουν νερό. Το νερό που εισάγεται στο τζάκι λέβητας θερμαίνεται στα τοιχώματα του και διαχέεται στα σώματα του καλοριφέρ και στο θερμοσίφωνα με τη βοήθεια κυκλοφορητή. Μ’ αυτό τον τρόπο παρέχεται θέρμανση σε όλους τους χώρους του σπιτιού και έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού οικιακής χρήσης.

  Τα τζάκια καλοριφέρ δεν διαθέτουν αεραγωγούς για διάχυση θερμού αέρα, καθώς ζητούμενο είναι όλη η ενέργεια του ξύλου να μεταφερθεί στο νερό χωρίς απώλειες. Παρόλα αυτά το τζάκι καλοριφέρ δεν διαφέρει αισθητικά από ένα αερόθερμο ενεργειακό τζάκι.

 • Καθαρισμός καμινάδας

  Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συντήρηση ενός τζακιού, είναι ο καθαρισμός της καμινάδας του. Και είναι γενικά γνωστό ότι ο καθαρισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται ετήσια .Η έλλειψη τακτικής και σωστής συντήρησης της καπνοδόχου μπορεί να ελλοχεύει επικίνδυνες και δυσάρεστες καταστάσεις. Η πιο απλή περίπτωση είναι να «καπνίζει» το τζάκι σας προκαλώντας δυσοσμία και σκόνη στο χώρο σας.
  Η πιο δυσάρεστη κατάσταση είναι η πιθανή έκρηξη της καμινάδας λόγω των αποθεμάτων πίσσας που έχουν συσσωρευτεί και αποτελούν εύφλεκτο υλικό.
  Οι παραπάνω καταστάσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστες ούτε σπάνιες. Δυστυχώς λίγοι είναι εκείνοι που ενημερώνουν σωστά τους πελάτες τους. Ένα τζάκι δεν είναι απλά μια όμορφη προσθήκη στο χώρο σας, όπως κάθε κατασκευή, υπάρχουν οδηγίες χρήσης που πρέπει να τηρούνται για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του.
  Όταν η καπνοδόχος δεν είναι καθαρή δεν μπορεί να ελκύσει τον καπνό με αποτέλεσμα να καπνίζει το τζάκι μας.

 • Πέλλετ ξύλου

  Τα πέλλετ ή συσσωματώματα ξύλου είναι είδος φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου που προέρχεται από ξύλο ή από βιομάζα, γενικά. Κατασκευάζονται κυρίως από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από πριστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου (π.χ. θρύμματα ξύλου, ξακρίδια κ.λπ.). Σε αρκετές περιπτώσεις παράγονται και από εναλλακτικές πρώτες ύλες βιομάζας, όπως είναι το [πυρηνόξυλο], οι ενεργειακές καλλιέργειες, τα κλαδέματα δέντρων (π.χ. ελιάς και τα υπολείμματα καλλιεργειών.

  Ως προς την μορφή τους, τα πέλλετ ξύλου έχουν μικρό, κυλινδρικό σχήμα και λεία εξωτερική επιφάνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους προσδίδουν ιδιότητες ρευστό (μεγάλη ευκολία στη ροή). Συνεπώς, η αποθήκευση και μεταφορά της είναι πολύ πιο εύκολη και αποδοτική από οποιαδήποτε άλλο είδος ξύλου. Βασικό χαρακτηριστικό του πέλλετ είναι η πολύ χαμηλή υγρασία του (5 – 10 %), η χαμηλή του περιεκτικότητα σε στάχτη και η υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό και αποδοτικό καύσιμο. Οι παραπάνω ιδιότητες των πέλλετ ξύλου, έχουν αποτυπωθεί και στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ποιότητας “ΕΝ 14961-2”, που καθορίζει αυστηρά όρια στις ιδιότητες των πέλλετ ξύλου. Σύμφωνα με το εν λόγω πρότυπο, τα πέλλετ ξύλου διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Α1, Α2 και Β. Οι αυστηρότερες προδιαγραφές αντιστοιχούν στα ποιότητας Α1 πέλλετ ξύλου, τα οποία αποτελούν εξαιρετικής ποιότητας καύσιμο και ιδανικό για οικιακή κατανάλωση.

 • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

  Ένας οικονομικός και οικολογικός τρόπος θέρμανσης είναι η καύση προϊόντων ξύλου. Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η καύση παραγώγων του ξύλου κερδίζει συνεχώς έδαφος από τις κλασικές μεθόδους θέρμανσης. Το πελλετ και η μπριγκέτα είναι τα κύρια υλικά καύσης γιατί πρόκειται για συμπιεσμένο καθαρό ξύλο 100% με χαμηλή υγρασία (έως 8%) που αποδίδουν πολύ περισσότερη θερμότητα από το ξύλο και μας δίνουν την δυνατότητα θέρμανσης με μειωμένο κοστολόγιο έως και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο (με σημερινές τιμές ).

  Το πελλετ καίγεται σε ενεργειακές σόμπες αέρος και νερού (καλοριφέρ), και σε λέβητες κεντρικής θέρμανσης και θεωρείται η επανάσταση στη θέρμανση. Η μπριγκέτα χρησιμοποιείτε στα τζάκια (απλά και ενεργειακά) και στις σόμπες ξύλου.